Fysiotherapie bij Etalagebenen

Wat is Claudicatio en wat zijn de behandelopties? Bij Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn.

Hoe ontstaat deze vernauwing?

Fysiotherapie bij Etalagebenen (Claudicatio intermittens)

 

Bij Claudicatio Intermittens zijn de slagaderen naar de benen toe vernauwd. U heeft misschien wel gehoord dat u ‘etalagebenen’ heeft. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken dan in de etalage van een winkel.

 

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop der jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Bij inspanning van de beenspieren zoals lopen, fietsen en traplopen neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren en dit veroorzaakt pijn in uw been. Meestal verdwijnt bij rust de pijn in de benen weer.

Symptomen van etalagebenen zijn:

  • Pijn/kramp/moe gevoel meestal in de kuiten
  • Klachten komen na vaste loopafstand.
  • Voet van aangedane been kan kouder aanvoelen.
  • Heuvel op lopen verergerd de klachten.
  • Stilstaan of rust maakt de klacht minder.

 

Behandeling

De behandeling van etalagebenen zal voornamelijk bestaan uit looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut. Dit om de bloedtoevoer naar de benen te stimuleren en te vergroten. Naast lopen bestaat de behandeling ook uit fietsen en spierversterkende oefeningen. Deze behandel vormen blijken zeer effectief en tachtig procent van de patiënten met etalagebenen is tevreden met het resultaat van deze behandeling.

Tijdens de eerste ontmoeting bespreekt de therapeut uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden, hier worden nieuwe doelen op gesteld. Op basis van de resultaten van een looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Daarnaast wordt er ingegaan op uw levensstijl en worden hier adviezen in gegeven.

Bij ons in de praktijk hebben Els en Jaelle zich gespecialiseerd in de behandeling voor etalage benen.

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Fysiotherapie Utrecht

Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

  • roken;
  • hoge bloeddruk;
  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed;
  • overgewicht;
  • weinig lichaamsbeweging;

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Looptherapie is de nummer 1 behandeling.Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder! Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Direct afspraak maken

Maak nu een afspraak bij ons

   94% beveelt aan

   Fysio aan huis

   Alle zorgverzekeraars

   Ruime openingstijden

   94% beveelt aan

   Fysio aan huis

  Alle zorgverzekeraars

   Ruime openingstijden