Fysiotherapie bij Enkelklachten

Bent u onlangs door uw enkel gegaan? Of is dit al een tijdje geleden en heeft u hier nog steeds last van? Veelal zien wij patiënten met enkelklachten welke zijn ontstaan na het verzwikken van de enkel bij bijvoorbeeld het sporten.

Fysiotherapie bij Enkelklachten

Enkelklachten en de oorzaak

Enkelklachten

Het enkelgewricht wordt gevormd door het uiteinde van uw onderbeen, dat als een vork over de bovenkant van uw voet staat. Dit is een scharnier gewricht, dat betekend dat de enkel op – en neer kan bewegen. De voet zorgt voor een kantelbeweging naar binnen en naar buiten. Om het gewricht heen zitten talloze banden en pezen van spieren die het gewricht stabiel houden. Wanneer dit niet meer goed functioneert kun je pijn ervaren in de enkel. Pijnlijke en instabiele enkels zijn vaak belemmerend in je bewegingsvrijheid. Je wordt beperkt in je activiteiten of sport. Toch heb je ze nodig in alle dagelijkse activiteiten zoals lopen en fietsen.

 

Veel voorkomende oorzaken voor enkelklachten:

  • Ingescheurde enkelbanden
  • (Chronische) instabiliteit
  • Botbreuk
  • Overbelasting van spieren of pezen
  • ‘Door de enkel gaan’

De meest geziene klacht is het verzwikken of verstuiken van de enkel, waarbij de voet naar binnen of naar buiten klapt. Hierbij worden de banden en pezen rondom het gewricht opgerekt wat ten koste gaat van de stabiliteit van de enkel. Door deze instabiliteit kunnen spier en pees gerelateerde klachten ontstaan. Deze klachten zijn goed te behandelen door middel van oefeningen en adviezen voor werk en sport.

Behandeling

Door middel van een vragengesprek en lichamelijk onderzoek wordt de aard van uw enkelklachten in kaart gebracht. Onderdelen van het onder zoek kunnen bestaan uit:
– Loopanalyse
– Stand analyse van de voet
– Beweeglijkheidsonderzoek van de enkel
– Performance testen voor sport

Aan de hand hiervan zal de therapeut in samenspraak met u een behandelplan opstellen. Dit zal voornamelijk bestaan uit oefeningen en advies om de klacht te verminderen. Zo krijg je handvaten om je sport en dagelijkse activiteiten weer op te pakken

Wat onze fysiotherapeut doet

Vooraf aan de behandeling zal er middels een anamnese-gesprek uw klacht duidelijk in beeld gebracht worden. De symptomen en klachten bepalen het vervolgonderzoek, wat de aan het eind van het gesprek gestelde hypothese zal moeten bevestigen. Aan de hand hiervan zal de therapeut in samenspraak met u een behandelplan opstellen. Dit zal voornamelijk bestaan uit kaak-oefeningen en mobilisaties van de kaak.

  • Wij diagnosticeren uw klacht.
  • Zo nodig verwijzen wij u voor verdere diagnostiek.
  • Wij proberen uw herstel te versnellen en te optimaliseren.
  • Wij richten ons op het revalideren.
  • Wij richting ons op voorkoming van herhaling van uw kaakklacht.
Direct afspraak maken

Maak nu een afspraak bij ons

   94% beveelt aan

   Fysio aan huis

   Alle zorgverzekeraars

   Ruime openingstijden

   94% beveelt aan

   Fysio aan huis

  Alle zorgverzekeraars

   Ruime openingstijden